CC a decis: Igor Dodon nu are dreptul de a propune o candidatură la funcția de premier fără un Parlament funcțional

Adăugat pe: 15 mai 2019

Curtea Constituțională a examinat astăzi, 15 mai, sesizarea depusă acum trei săptămâni de șeful statului, Igor Dodon, cu privire la dreptul președintelui de a înainta candidatura la funcția de prim-ministru în cazul în care Parlamentul nu are o conducere.

Astfel, judecătorii constituționali au decis că președintele nu poate înainta o candidatură la funcția de prim-ministru, în cazul în care Parlamentul nu are o conducere și nu este în măsură să adopte nici o lege în lipsa unei majorități parlamentare, scrie unimedia.info.

Amintim că șeful statului a declarat în cadrul unei emisiuni că intenționează să se adreseze la Curtea Constituțională „pentru a obține o interpretare clară a faptului dacă șeful statului are dreptul să înainteze o candidatură la funcția de prim-ministru, în cazul în care Parlamentul nu are o conducere și nu este în măsură să adopte nici o lege în lipsa unei majorități parlamentare.

Potrivit lui, dacă Curtea Constituțională decide că, în situația în care nu există conducerea Parlamentului, președintele nueste obligat să înainteze un candidat la funcţia de prim-ministru, atunci el nu va interveni în acest proces.