În oraşul Cantemir va fi construit un nou sistem de canalizare

Adăugat pe: 3 iulie 2019

O nouă staţie de epurare va fi construită în oraşul Cantemir. Proiectul a fost lansat marţi, 2 iulie, şi urmează să fie realizat până în luna august 2021, cu suportul financiar al Uniunii Europene şi Agenției de Dezvoltare a Austriei (ADA), transmite MOLDPRES.

”Prin construcția stațiilor de epurare, printr-un management eficient al deșeurilor, ne angajăm să protejăm resursele de apă care sunt importante pentru cetățeni. Din păcate, în Republica Moldova ne confruntăm cu un volum de apă scăzut per cap de locuitor, pragul internațional constituind 1700 m3, pe când în țara noastră dispunem de doar 500 m3. De aceea este important să protejăm resursele de apă, pentru că lipsa ei împiedică dezvoltarea economică și afectează sănătatea și standardele de viață ale oamenilor. Este foarte important ca apa utilizată să fie procesată și să treacă prin stația de epurare”, a declarat, la ceremonia de lansare a proiectului, Georgeta Mincu, ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Proiectul de la Cantemir prevede construcția unui nou sistem de canalizare şi a unei noi stații de epurare a apelor uzate și optimizarea sistemului de alimentare cu apă din oraș.

„Suntem deosebit de încântați că Uniunea Europeană ne-a încredințat implementarea proiectului construcției noului sistem de canalizare în Cantemir. Fiți siguri că ADA, împreună cu echipa noastră de implementare a proiectului și partenerii, va asigura o construcție eficientă a sistemului de canalizare, în următoarele luni. Accesul sustenabil la apă potabilă curată și de calitate, la fel ca și serviciile sanitare, sunt cheia dezvoltării economice și sociale pentru orice societate”, a subliniat Martin Ledolter, directorul executiv al Agenției Austriece pentru Dezvoltare.

Bugetul estimativ prevăzut pentru această parte a proiectului este de 6 milioane de euro, dintre care 5,2 mln de euro este contribuția Uniunii Europene, iar 800 mii de euro -  cofinanțare din partea Agenției Austriece pentru Dezvoltare. Beneficiarii proiectului vor fi aproximativ 3500 de locuitori ai orașului Cantemir, precum și localitățile din vecinătate.