Ploile și vântul au distrus acoperișurile mai multor locuințe în sudul țării și au afectat rețele electrice

Adăugat pe: 4 iulie 2019

Ploile torențiale însoțite de vânt puternic care au avut loc în după-amiaza zilei de miercuri, 3 iulie în sudul țării au provocat pagube în mai multe localități din raioanele Cahul, Basarabeasca, Ştefan Vodă, Căuşeni şi din UTA Găgăuzia, transmite Moldpres.

Potrivit informațiilor preliminare prezentate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), ploaia și vântul au făcut ravagii în raionul Basarabeasca. Salvatorii au fost solicitați pentru a efectua lucrări de deblocare după ce mai mulți copaci au căzut pe drumuri, case de locuit și conducte de gaz. Vântul puternic a smuls mai multe foi de ardezie, dar și a deteriorat acoperișurile caselor de locuit în mai multe localități din Basarabeasca. Conform datelor IGSU, 20 de foi de ardezie au fost smulse de rafalele de vânt de pe acoperișurile a două blocuri locative, dar și al spitalului raional.

Și în Comrat au fost doborâți mai mulți copaci, iar în satul Săiți din Căușeni intensificările vântului au deteriorat acoperișul din țiglă metalică al sălii de sport a gimnaziului din localitate. În orașul Ceadâr-Lunga UTA Găgăuzia salvatorii au deblocat două autovehicule și o conductă de gaz de sub copacii căzuți.

În aceste condiții, furnizorii de energie electrică au raportat deconectări în zeci de localități afectate din sudul țări, inclusiv raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia, Cimişlia şi Leova.

Potrivit Red Union Fenosa, rafalele de vânt și ploaia puternică din amiaza zilei de 3 iulie, au cauzat numeroase rupturi de conductoare ale liniilor electrice aeriene și defecțiuni în urma căderii crengilor rupte, a copacilor doborâți la pământ sau a unor obiecte purtate de vânt.

Conform situației operative, cele mai afectate de condițiile meteo dificile sunt raioanele Căușeni, Ștefan Vodă, Hâncești, Comrat, Cahul, Cantemir, Cimișlia și Leova, unde s-au deconectat avariat porțiuni de rețele locale de tensiune medie și joasă, fiind afectată furnizarea energiei electrice către mai mulți consumatori.

Comisiile raionale pentru situații excepționale lucrează la fața locului pentru estimarea prejudiciilor înregistrate.