Pompeo îi cere lui Maduro ridicarea blocadei de la frontiera Venezuelei pentru intrarea ajutoarelor umanitare

Adăugat pe: 15 aprilie 2019

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, i-a cerut duminică preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro să ridice blocada de la frontieră pentru a permite intrarea ajutorului umanitar în ţara sud-americană, relatează AFP.

''Domnule Maduro, deschideţi aceste poduri, deschideţi aceste graniţe. Puteţi pune capăt acestor lucruri astăzi", a declarat şeful diplomaţiei americane în cursul unei conferinţe de presă la Cucuta (estul Columbiei), în prezenţa preşedintelui columbian Ivan Duque.

''Statele Unite vor continua să utilizeze toate mijloacele politice şi economice la dispoziţia lor pentru a-i ajuta pe venezueleni'', a menţionat Mike Pompeo, referindu-se la sancţiunile economice şi diplomatice impuse de Washington regimului din Venezuela.

"Uzurparea (puterii) de către Nicolas Maduro trebuie să înceteze", a subliniat secretarul de stat american, cerând "actorilor democratici din Venezuela să nu se descurajeze".

După ce s-a întâlnit cu refugiaţi din Venezuela, secretarul de stat a vizitat intrarea de la podul Simon Bolivar, care leagă oraşul columbian Cucuta de San Antonio de Tachira din Venezuela şi care a fost închis de Caracas din 22 februarie, ca şi alte trei poduri de frontieră din oraş.

Această închidere a podurilor de legătură între cele două ţări a survenit în ajunul unei operaţiuni lansate de opoziţie care avea ca scop intrarea a tone de ajutoare umanitare, cea mai mare parte trimise de către SUA la cererea preşedintelui Parlamentului venezuelean Juan Guaido, recunoscut preşedinte interimar al ţării de către aproximativ 50 de ţări.

Preşedintele Maduro, care a anunţat miercuri un acord cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) pentru distribuirea de ''ajutor umanitar'' în această ţară, a blocat operaţiunea pe care a considerat-o drept un pretext pentru o intervenţie militară. Conflictele la graniţă s-au soldat cu şapte morţi şi sute de răniţi.

"Nivelul de cinism al secretarului de stat Mike Pompeo este cu adevărat sumbru. Consecinţele blocadei penale a guvernului său împotriva Venezuelei nu sunt cuantificabile'', a reacţionat pe Twitter ministrul de externe venezuelean, Jorge Arreaza, denunţând '' falsul spectacol de ajutor umanitar de la Cucuta''.

Vizita secretarului de stat american în Columbia a fost ultima etapă a unui turneu care a început vineri în America de Sud pentru a menţine presiunea asupra preşedintelui venezuelean Maduro. Pompeo a efectuat de asemenea vizite în Chile, Paraguay şi Peru.

Venezuela trece printr-o criză politică şi economică profundă. Peste 2,7 milioane de venezueleni au părăsit ţara din 2015 din cauza lipsei de produse de bază şi medicamente, situaţie agravată în ultimele săptămâni de penele repetate de curent electric. 

sursa: agerpres.ro